Välkomna tillbaka!

Hoppas att ni alla liksom jag haft möjlighet att njuta av sommarsolen och hämta krafter till en spännande och händelserik höst. Under sommaren är Akademiens aktivitetsnivå oftast förhållandevis låg, men i år har vi genomfört både Almedalsevenemang (som jag skrev om i tidigare inlägg) och ferieskolor under sommarmånaderna.

På Pauliskolan i Malmö och gymnasieskolan Rudbeck i Sollentuna har svenska och nyanlända ungdomar träffats för att entusiastiskt utforska naturvetenskapens spännande värld. På Akademien är vi glada över att kunna bidra, förhoppningsvis både till en bra start i Sverige för nyanlända och till ett ökat intresse för naturvetenskap. Ferieskolorna kan genomföras tack vare generös finansiering från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Samma stiftelse fyller i år 100 år, och vi ser fram emot att under september få följa de återstående jubileumssymposierna i Linköping, Stockholm, Uppsala och Göteborg med allt från elektronisk hud och sociala robotar till demokratisering och metabolism.

Utöver höstens återkommande höjdpunkter med offentliggörande och föreläsningar av Nobelpristagare kommer Akademien som vanligt att vara aktiv på bred front och erbjuda många öppna evenemang.

Välkomna till Vetenskapsakademien!

Göran K. Hansson

Välkomna tillbaka!