Nobelpriset i fysik utdelat

Vårt första Nobelpris utdelat! I morse sammanträde Vetenskapsakademien för att besluta om årets Nobelpris i fysik. Efter fina presentationer av Nobelkommitténs företrädare skred vi till beslut, och efter beslutet var det dags att ringa upp pristagarna.

Det var glada och pratsamma pristagare som det var en fröjd att lämna det glada beskedet om Nobelpriset till. Vi blev till och med några minuter försenade till presskonferensen eftersom vi hade mycket att prata om och telefonförbindelsen till Kalifornien strulade.

Så snart vi nått Rainer Weiss, Kip Thorne och Barry Barish var det dags för presskonferens. Vår ståtliga sessionssal var fylld med journalister, TV-kameror, mikrofoner och strålkastare när vi slog oss ner vi podiet. Som vanligt läste jag upp prismotiveringen på de fem språk Alfred Nobel själv talade – svenska, engelska, tyska, franska och ryska. Och så snart det stod klart att årets pris utdelas för upptäckten av gravitationsvågorna gick det ett förnöjt sus bland åhörarna.

Nobelkommitténs ordförande Nils Mårtensson sade några kloka ord om forskningens betydelse, om forskarnas insatser och om deras samarbete i LIGO/VIRGO-kollaborationen. Och sedan trollband Olga Botner oss alla med sin berättelse om gravitationsvågorna som färdats genom rymden i över en miljard år. De startade ”in a galaxy far away”, inledde Olga med en blinkning åt Stjärnornas krig.

Berättelsen om hur gravitationsvågorna upptäcktes är också fascinerande. Den började för hundra år sedan med en förutsägelse av Albert Einstein, men det tog ett halvt århundrade innan man ens kunde börja fundera på instrument för att detektera dem.

Rainer Weiss var visionären som startade den utvecklingen och som varit delaktig i den ända fram till idag. Han var bubblande av entusiasm när han var med oss på telefon under presskonferensen.  Men utan Kip Thornes insatser hade man inte kunnat skilja signaler från brus i interferometern som detekterade gravitationsvågorna. Och med Barry Barish’  arbete skalades projektet upp till det jätteformat som krävdes för att dessa svaga signaler skulle kunna fångas upp av instrumenten i Louisiana och Washington State. Det hängivna arbete som gjordes av alla de över tusen forskarna i LIGO/VIRGO-kollaborationen får heller inte glömmas bort, alla bidrog de till den stora upptäckt som idag belönats med Nobelpriset i fysik.

Imorgon är det dags för Nobelpriset i kemi – häng med!

Göran K. Hansson

Nobelpriset i fysik utdelat