Grattis, Greta!

När jag var i New York i slutet av förra veckan var en persons namn på allas läppar: Greta Thunberg. Hennes framträdanden i Battery Park, i FN och i amerikanska kongressen väckte enormt intresse, debatt och engagemang. Det är närmast otroligt att denna svenska tonåring lyckats mobilisera en hel världs ungdomar i en gigantisk klimatprotest.

Somliga är upprörda över den uppmärksamhet Greta Thunberg har fått, och en del angriper henne på ett illvilligt sätt. Jag kan inte förstå sådana reaktioner. Här har vi en 16-årig flicka som tagit klimatfrågan på allvar och lyckats föra upp den på världssamfundets dagordning. Det är en beundransvärd insats.

Det Greta säger är väldigt klokt. Hon ställer krav på världens beslutsfattare att vidta åtgärder, men hon utger sig inte för att sitta inne med svaren när det gäller klimatet. ”Jag vill inte att ni lyssnar på mig, utan att ni lyssnar på forskarna och tar verkliga åtgärder,” säger hon.

Idag tillkännagavs att Greta Thunberg blir en av mottagarna av årets Right Livelihood Award. Vetenskapsakademien ber att få gratulera!

Göran K. Hansson

 

Grattis, Greta!