Nytt plötsligt regeringsbeslut: återtagande av redan utlysta VR-medel

Regeringens beslut för två månader sedan att med kort varsel korta mandatperioderna för ledamöter i lärosätenas styrelser, och förutskicka ett behov av ny kompetens i styrelserna givet det säkerhetspolitiska läget, kom som en stor överraskning för många. Nu dimper ett nytt regeringsbeslut ner som på ett annat sätt plötsligt ändrar förutsättningarna för svensk forskning, låt vara i en fråga av annan karaktär än universitetsstyrelserna.

Det var vid ett sammanträde dagen före midsommarafton som regeringen beslöt att anslaget för utvecklingsforskning till Vetenskapsrådet (VR) skulle stoppas. Redan beviljade stöd som löper över en flerårsperiod kommer att delas ut under resterande kontraktstid, men VR ”får inte ingå nya åtaganden fr.o.m. den 30 juni 2023”. Regeringen hade i sitt regleringsbrev till VR för 2023 aviserat ett anslag om 180 miljoner kr för utvecklingsforskning, och det är således det egna beslutet och de medlen man nu drar tillbaka.

Utvecklingsforskning i det här fallet avser ”forskning av särskild relevans för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling i minst utvecklade länder, samt stöd till samarbete och kunskapsutbyte mellan forskare i Sverige och forskare i minst utvecklade länder och lägre medelinkomstländer. Utvecklingsforskningen inkluderar såväl forskning om utveckling som forskning för utveckling, spänner över en stor disciplinär bredd och omfattar både grundläggande och mer tillämpad forskning.” Det är projekt eller nätverk ledda av svenska forskare med fokus på det ”globala syd”,

Anslaget till utvecklingsforskning har finansierats av utgiftsområde 7, internationellt bistånd (”biståndsbudgeten”). Det kommer således från Utrikesdepartementet så den här gången är det inte Utbildningsdepartementet som ändrar på spelreglerna.  Ursprungligen var det en stödform som administrerades av SIDA men sedan 2013 hanteras det av VR. Så sent som i februari i år publicerade VR en forskningsöversikt över ämnet, i vilken ingick rekommendationer för hur framtida svensk forskning inom området kan främjas.

Regeringen är naturligtvis fri att fatta de beslut de finner lämpliga, inklusive – som i det här fallet – ändra i sina egna beslut. Det som är uppseendeväckande här är att man kör över både sin egen expertmyndighet och delar av forskarsamhället. VR hade nämligen handlagt och i mars i år utlyst årets aviserade medel till utvecklingsforskning: det gjordes i flera utlysningar med bidragsformer som projektbidrag, nätverksbidrag, etableringsbidrag och internationell post-doc. Deadline för ansökningar var satt till 18 april.

Hur många ansökningar som kom in vet jag inte, men i motsvarande utlysningar under 2022 erhöll VR 175 ansökningar, varav 34 beviljades. Det lär sammantaget ligga flera årsarbeten bakom utarbetandet av den mängden ansökningar. Flera beredningsgrupper var i år tillsatta och de hade redan börjat arbeta med att utvärdera den nya omgången ansökningar. Utan förvarning har grupperna nu blivit ombedda att avbryta arbetet.

För att svensk forskning ska kunna leverera på excellens så måste sektorn kunna lita på att regeringen har örat mot marken och står för stabila och transparenta beslutsprocesser. Förtroendet fick sig en törn i samband med utseendet av universitetsstyrelserna. Efter de nu indragna VR-medlen – mitt under pågående ansökningsutvärdering – lär sektorn ha svårt att svälja ytterligare till synes nyckfulla beslut.

Hans Ellegren

Nytt plötsligt regeringsbeslut: återtagande av redan utlysta VR-medel